Site Loader


Plýtvání už není in. Šetřete https://goldenkey.astenhotels.com/nabidky/zaplatte-a-setrete pomocí přeměny slunečního záření na elektřinu! Metoda, pomocí které se toto provádí, se nazývá fotovoltaika a provádí se pomocí speciálních panelů, které paprsky přemění a přivedou pomocí jednoduchých systémů přímo ke spotřebiči.

solar-panels-1477987_960_720

Pro domácnosti je nejčastějším jevem umísťování jednotlivých panelů na střechu domu tím směrem, aby během roku přijímali maximum slunečního svitu. Umístění například v zahradě by nás omezovalo na prostoru, přičemž umístění na střeše má tu výhodu, že ničemu a nikomu nezavazí a je přitom velmi efektivní. A jedna domácnost si s ním snadno vystačí. Jaké typy elektráren si můžeme pořídit?

  1. První možnost představuje nejjednodušší typ elektrárny, jehož hlavním účelem je snížení účtů za elektřinu. Nemá baterie, pokud vyrábí více energie, než je potřeba, poslouží také pro ohřev užitkové vody. Návratnost nákladů je zde nejrychlejší ze všech – pohybuje se v průměru mezi 7 a 8 lety.
  2. Pokud jste trochu náročnější, můžete zvolit o něco nákladnější verzi, která umožňuje spotřebovat všechnu energii, kterou panely vyrobí a to i po západu slunce. Navíc poslouží jako náhradní zdroj při výpadku proudu, protože energii, kterou zrovna nespotřebujete, uloží do baterií na později.
  3. Existují také typy pro náročné umožňující rozšíření do budoucnosti například o větrnou či vodní turbínu, které budou poskytovat další úsporu.

sun-2297961_960_720

A proč si takovou elektrárnu vůbec pořizovat? Zde jsou výhody:

  • Sluneční záření dopadající na povrch Země by současnou spotřebu dokázalo pokrýt 6000 krát.
  • Nedochází ke znečištění životního prostředí a nevznikají ani emise skleníkových plynů. Vzniká pouze elektroodpad, který již zvládáme držet pod kontrolou, navíc se pracuje na vývoji recyklačních technologií.
  • Minimální údržba i provozní náklady. Kromě počátečního vkladu do pořizovací ceny a instalace zařízení je vše již zdarma a dochází k úspoře za elektriku.

Abychom byli spravedliví, uveďme si také nevýhody:

  • Solární energie není k dispozici v noci a za špatného počasí (mlha, déšť, sníh) je velmi nespolehlivá. Pokud jsou panely pokryty sněhem, výrazně se snižuje jejich výkon.