Chcete-li mít u svého domu strom, který bude chránit svojí mohutnou korunou před horkým sluncem ještě vaše prapravnoučata, zvolte dlouhověký dub. Na světě existuje přes čtyři sta padesát druhů dubů. V České republice jich nalezneme celkem sedm. Většina dubů spadá do rodu latinsky nazvaného Quercus. Duby rostou většinou na severní polokouli v mírných podnebních pásmech. Existuje ovšem řada druhů, které naleznete ve vysokých nadmořských výškách tropických či subtropických oblastí.
Lidé si často pletou dub s bukem. Na jižní polokouli, především v Tasmánii či Austrálii lze najít dřevinu, která je téměř k nerozeznání od „českého“ dubu. Patří ovšem do rodu pabuků.
Zajímavosti
· Většina dubů má typické laločnaté listy, podle kterých je lze rozeznat právě například od buku.
· Přesto, že u nás dub na podzim opadává, existují duby, které jsou stálozelené. Rostou v teplejších oblastech a patří k nim například dub korkový či dub cesminolistý.
· Když do dřeva pokáceného stromu zatlučete železný hřebík, utvoří se ve dřevě modré skvrny. Jde o látku zvanou tanin, která takto reaguje na přítomnost železa. Tanin používali již starověcí Řekové k činění kůží.
· Dub patří k nejstarším stromům v Evropě, protože se dožívá tisíc let i více a dorůstá do výšky čtyřicet metrů.
· Dubové dřevo je velice tvrdé, proto se po staletí požívalo jako stavební materiál při stavbě lodí i domů. Je zároveň velmi cenným materiálem pro výrobu kvalitního nábytku.
· V humusu vzniklém ze zetlelých dubových listů se vyvíjejí larvy našeho největšího brouka roháče obecného.
V České republice rostou čtyři druhy dubů:
1. Dub zimní
2. Dub letní
3. Dub šípák
4. Dub cer
Zatímco první dva naleznete běžně v lesích, tak dub šípák a dub cer jsou teplomilné. Někdy se i u nás setkáme se severoamerickým dubem červeným, ale jde spíše o raritu. Plody dubu – žaludy, jsou nejen krásnou dekorací, ale především je vyhledává celá řada živočichů, pro něž jsou cennou potravou v zimě. Na žaludech si rádo pochutnává například prase divoké. Mladá kůra získaná z mladých větví se využívá v bylinkářství.